Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 
Vitamin B12

Kemikere kalder vitamin B12 det smukkeste coenzym. Det er det mest komplekse af alle (kendte) vitaminer. Og det er også det mest omtalte i vegansk diæt.
Den generelle information man får er, at B12 kun findes i animalske fødevarer og at veganere skal tage kosttilskud for at få dækket deres behov. Men der findes også andre meninger:
- Vitamin B12 produceres af bakterier. Symbiotiske kulturer i munden, maven og tarmen (såvel tynd- som tyktarm) producerer B12.
- B12 bliver genbrugt i kroppen og lagret i leveren, derfor vil problemer med optagelse af B12 typisk først vise sig efter mange år.
- B12 kan optages i tyndtarmen og i munden.
- Forsøg med aber på diæt uden B12 over 3 år kunne ikke frembringe til mangel-symptomer hos dyrene. Kun hvis man behandlede dem med antibiotika eller hvis deres mad indeholdt over 30% kalorier i form af fedt.
- Der findes B12-analog i maden. Tørret mad indeholder tit B12-analoger.
- B12 findes overalt, hvor der lever bakterier, der producerer den. Dvs. også på eller i planter.
- Der er påvist forskel mellem mennesker på forskellig diæt, mht. om de er mere tilbøjelige til at lide af mangel af B12. Statistisk set er der ikke flere veganere, der lider af B12-mangel, end der er kødspisere, vegetarer, makrobiotikere osv.
- Den hyppigste grund af B12-mangel er patologiske tilstande i kroppen, hvor der f. eks. ikke er såkaldt intrinsic factor til stede, eller ph-værdien i maven er for basisk.
- B12 tilhører B-komplex gruppen af vitaminer. B-vitaminer findes aldrig isoleret, altid sammen. Derfor vil der også være B12 til stedet, hvis der findes andre B-vitaminer.
- Kliniske symptomer af B12-mangel er hurtigt reversible med kosttilskud eller sprøjte. I næsten alle tilfælde, hvor der er symptomer på B12-mangel vil man have lav-koncentration af B12, samtidig med forhøjet P-homocystein og MMA. Det er ikke klargjort om forhøjede værdier af P-homocystein og MMA betyder, at man vil komme til at mangle B12 og få kliniske symptomer af det.
- Efter målinger er indholdet af B12 i jorden 10 gange mindre end det var 30 år siden. Selv dyrene begýnder at få B12-mangel. Sporstoffer i jorden findes ikke i så store mængder mere. Udover det skaber mennesker med deres forurening ubalance for bakterielivet. Derfor bliver der produceret mindre B12 med tiden.



Hvad skal man spise for af få B12?

B12 findes i animalske fødevarer, kød, mælk, æg. Men bakterier lever overalt i verden, de er i luften, i vandet, i jorden. Skovbær og spiselige planter plukket direkte i skoven eller egen have er en måde, hvordan veganere kan få B12. I relativ sund tarmflora lever bakterier der også producerer B12. Men forskellige ting kan påvirke tarmfloraen negativt, især antibiotika. 

Hvordan holder man på sin B12 og tarmflora?
- Spis økologiske varer, og gerne vilde bær og planter
- Undgå antibiotika (sandsynligvis også eddike, hvidløg, løg, chilli, salt og andre krydderier, der virker bakteriedræbende). 
- Undgå for meget fedt i diæten, Dr. Douglas Graham anbefaler 10% af kalorier i form af fedt som tilstrækkeligt og henviser til, at for høj indhold af fedt i maden hæmmer optagelsen af næringsstoffer og virker nedbrydende på symbiotiske bakterier i tarmen.
- Alkohol og rygning stresser organismen og tærer på dens resourcer. Stress er en af de mest fremtrædende faktorer ved B12-mangel. B-vitaminer er stresvitaminer, kroppen bruger dem i flere mængder end normalt i tilfælde af stress.
- God søvn, fravær af langvarig stress, masser af sol og frisk luft er nogle af principperne for et sundt liv, der gælder også her.
- Undgå amalgamfyldninger. Kviksølvforgiftning kan føre til B12-mangel.
- Mange godkendte lægemidler fører direkte til sundhedsproblemer. Syreneutraliserede lægemidler kan føre til utilstrækkelige ph-niveau i maven, så proteiner ikke kan spaltes og vitamin B12 ikke frigives.
- Alle medicinske piller virker negativ på kroppen og brug af medicin kan vise sig efter mange år med kliniske symptomer på B12-mangel.
- Operation af tyndtarmen kan medføre problemer med optagelsen af næringsstoffer.
- Mangel på syre i maven, patologiske tilstande i bugspytkirtlen og overvækst af bakterier som candida kan betyde dårlig optagelse af B12. 
- Calcium mangel kan også betyde formindsket optagelse, da mineralet skal bruges for at B12 kan blive optaget fra tyndtarmen.
- B12 kan også blive optaget uden bærere som IF og Calcium, med såkaldt passiv-diffusion. Kun 1% kan blive optaget på denne måde.


Konklusionen må være, at der er mange andre faktorer end diæten, der har betydning for en evt. mangel på B12.


 

Send mail til rawquest.dk