Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 
Hvad er råkost?

Råkost er mad, der ikke er blevet behandlet med varme, konserveringsstoffer eller raffinering.

Man spiser rå friske frugter, grøntsager, nødder og frø. Disse kan også være i tørret form (dog plejer man at overholde maximum temperatur med tørring. Den skal helst ikke overstige 40 grader Celsius, nogle mener dog at temperaturer op til 47 grader er i orden.) Der findes også råkostspisere, der spiser rå mælk, æg og kød.

Raw Quest står for rå vegansk diæt (så vidt muligt frisk, vild,  økologisk/biodynamisk), dvs. rå vegetabilske produkter uden brug af animalske ingredienser (kød, mælk, æg, og afledte produkter, som f.eks. gelatine).

Der er mange grunde til at undgå animalske produkter, udover de sundhedsmæssige er det etiske, miljømæssige og energimæssige grunde.

Ved at spise rå vegansk økologisk mad giver man kroppen den bedste ernæring. Man minimerer belastningen af kroppens fordøjelsessystemer. Man minimerer tilførelsen af giftige stoffer i maden. Råkost understøtter sund tarmflora, kogt mad derimod fermenterer og rådner i tarmen og bliver et oplagt sted for bakterier og parasitter.

Råkost indeholder ernæringsstoffer i naturlig form og den bedste balance. Ernæringsvidenskaben bekræfter, at rå, frisk frugt og grøntsager er den bedste kilde til vores næringsstoffer.

Pasteurisering, kogning, stegning, raffinering eller konservering vil aldrig forbedre næringstilstand af rå fødevarer. Derimod skabes døde substancer, toxiske stoffer og ændret molekylærstruktur. Dette fører til ubalancer og belastning af kroppen med sygdom som konsekvens.

Mange synes det lyder kedeligt at spise råkost. Skal man så leve af revne gulerødder?

Men det behøver ikke være kedeligt at spise råkost. 
Selv om man hver dag ville spise tre nye forskellige frugt og grøntsager, ville man ikke komme til at prøve dem alle - så mange er der i naturen. Men selvfølgelig har man ikke adgang til hele denne rigdom af variation i sit lokale supermarked.

Som udgangspunkt spiser man sæsonprodukter og derfor varierer sin kost hele året rundt. Hvis man spiser sæsonens lokale frugter og grøntsager, behøver råkost ikke at være forfærdelig dyr, og samtidig får man den bedste kvalitet. Om vinteren kan man dog godt synes at det bliver lidt trist her til lands, hvor det er oplagt at supplere med importerede varer, f.eks. citrusfrugter, bananer og avocado.

Selv om variation er godt, er det ikke nødvendigt at spise mange forskellige frugter og grøntsager hver dag. Jo simplere retter er, desto bedre og hurtigere bliver de fordøjet. I stedet kan man skifte ud fra dag til dag.

Det er forskelligt, hvordan man klarer overgangen fra den almindelige danske kost til råkost. De fleste har brug for en overgangsperiode, hvor de gradvist begynder at spise mere frisk frugt og grønt - og tilsvarende mindre kogt mad og animalske fødevarer. Typisk kan man spise morgenmad baseret på frugt. Man tilføjer gradvis mere rå mad, uden at forbyde sig selv den mad, man føler sig afhængig af. Men nogle kan bedre klare overgangen ved at tage "en kold tyrker" og simpelthen udelukkende spise råkost fra den ene dag til den anden. Det er nemlig aldrig forkert at gøre de rigtige ting.

For at vænne sig til smagen af rå mad, kan man gøre brug af mange opskrifter og også eksperimentere lidt selv. Der findes i dag restauranter i verden, især i USA, der udelukkende serverer råkostretter. Man kan finde mange opskrifter på internettet (se links), eller købe/låne bøger.

Bagefter kan man begynde at spire frø, ærter og bønner, lave mælkesyrede grøntsager og "mælk" og "ost" af nødder og mandler. Man opfinder nye og lækre salater, smoothies, supper og det er også muligt at efterligne de traditionelle retter såsom pizzaer, sushi, burgers, lagkage, cookies, chips osv.

For at man kan lave de såkaldte gourmetretter får man brug for noget lidt  anderledes køkkenudstyr. Det er en god ide at investere lidt mere og få robust udstyr, der vil holde sig i lang tid. Man skal huske, at det tit vil blive brugt flere gange om dagen. For at lave supper, smoothies, dressing og pudding bruger man en blender. En god blender er en investering, som man aldrig vil fortryde. Den skal være af glas og være let at skille ad og rengøre. Til enkelte retter kan man dog godt bruge håndblender. En juicer vil give mulighed for at nyde friskpressede safter, nogle modeller kan endog også lave patteer af nødder. Til spiring af frø kan man bruge almindelige skåle og sigter, eller købe spirebakker eller -poser.

Udover frisk frugter og grøntsager, spiser en råkostspiser også tørret. Her følger man det princip, at man foretrækker naturlig tørring, altså soltørring. Men på vores breddegrader er det sjældent muligt at klare sig med soltørring. Derfor er det en god ide at anskaffe sig en dehydrator (tørremaskeine), som kan tørre fødevarer uden at overstige 40 - 45 grader. Især hvis man har trang til at spise fast food, er dehydratoren uforlignelig. Med den kan man lave sine egne tørrede frugter, cookies, kiks, pizzaer, burger, falafler og chips.

Den sidste uundværlige ting er en food processor. Den klarer f. eks. sovser, coleslaw, lagkagebund og meget andet. Der findes også andet udstyr bla spiral slicer for at lave spaghetti af grøntsager.

 

Send mail til rawquest.dk