Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 


NYHEDSBREV OM RÅ MAD 15. januar 2005

Tema for nyhedsbrevet er: SUNDHED :o)

Emner:
* Sundhed
* Fedme blandt børn
* Lægefejl
* Links om naturlig sundhed
* Links om AIDS
* Arrangementer
* Opskrifter


Hvad er sundhed?
Sundhed er en naturlig tilstand. Det er ethvert menneskes medfødte ret at
være sund.
Sundhed er resultatet af et sundt liv i livsfremmende omgivelser.

Hvad er sygdom?
Sygdom er kroppens svar på unaturlige forhold.
Sygdom opstår, når man ikke lever i overenstemmelse med naturens love, lever
under ugunstige miljø eller er udsat for psykisk eller fysisk stress. Sygdom
kan ikke helbredes, fordi sygdommen i sig sig er helbredelse.

Hvordan bevarer man bedst sin sundhed?
Ens sundhedstilstand bevares bedst ved at minimere alle negative
indflydelser på ens livsstil og indføre sundhedsfremmende i stedet.
Husk 2 ting:
1) Giftige ting er giftige selv i små doser
2) De gode ting (de nødvendige ting for vores liv) er kun gode i passende
mængder. Overflod af dem vil også virke giftigt.

Hvem er skurken her?
Moderne lægevidenskab lever stadigvæk med sit dogme om bakterieteori. Den
anser mikroorganismer for årsagen til sygdomme.
Sandheden er, at intet, som er livsgrundlag på Jorden, kan forårsage
sygdomme, hvis man bruger det hensynsmæssigt. Vi har brug for sol, men for
meget sol vil forårsage forbrændinger. Vi har brug for vand, men vi vil
drukne hvis der er overflod af det. Vi har brug for frisk luft (ilt), men vi
vil besvime, hvis vi får for meget. Vi har brug for bakterier, men vi bliver
syge, hvis vi indtager for mange. Vi har brug for mad, men overforbrug vil
skade vores krop.

Når man har overdrevet brugen af noget, spist for meget eller indtaget noget
giftigt, vil kroppen altid sætte en harmoniseringsproces i gang, hvor
giftige og overflødige stoffer udskilles via kroppens stofskifteprocesser.
Effektiviteten af denne udrensning vil afhænge af kroppens grundlæggende
tilstand og om vi sørger for at understøtte den med "intelligent at lave
ingenting". Dvs. at vi først sørger for at fjerne årsager til sygdom,
bagefter opretholder et gunstigt miljø og til sidst giver kroppen det, som
den har brug for, hvad enten det er naturlig mad, vand, sol eller, noget af
det vigtigste, hvile og søvn. Kroppen er selvhelbredende og vil gøre resten
selv.


FEDME BLANDT BØRN

Hvorfor er der så mange fede børn?
Det er en kendsgerning, at vi er godt på vej mod en fedmeepidemi hos børn i
Danmark.
De grundlæggende årsager er nemme til at udpege: manglende motion og
overspisning. Men hvorfor vælger børn passivitet frem for aktivt liv og
hvorfor spiser de så mange tomme kalorier? Børn elsker jo at være aktive,
lege og bevæge sig frit ude. Og børn elsker frugt og mange grøntsager.

En af grundene er, at det er nemt og billigt at leve usundt. Der findes ikke
nogen lovgivning, der fremmer sund livsstil og automatisk gør det nemmere at
vælge sundt. Hvis regeringen mente det alvorligt med sundheden, hvorfor så
ikke indføre:

- Flere Idrætstimer i skolerne (med forskellige indhold og tilpasset
individuelle behov)
- Flere naturområder, legepladser og idrætsanlæg i byområder
- Forbud mod at sælge slik, kage, pølser og andre usunde fødevarer i skoler
- Forbud mod at sælge slik til mindreårige børn
- Forbud mod såkaldte excitotoksiner i form af raffinerede produkter,
kunstig tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, smagsforstærkere.
- Forbud mod pesticider og andre farlige miljøkemikalier, der er giftige og
virker hormonforstyrrende
- Tilskud til produktion økologiske varer (ændring af den nuværende
landbrugsstøtte, der både er asocial, miljøskadelig og fremmer produktion af
usunde varer under forhold, der kun kan betegnes som dyremishandling)
- Friskpresset juice i stedet for cola-automater.
- Undervisningsmateriale til forældre, skoler osv. (6 om dagen var en god
start)

Børns spisevaner bliver formet i de første år. Men selv om forældre sørger
for en sund kost hovedsageligt bestående af frisk frugt og grøntsager, er
det ikke nok i sig selv når barnet kommer i daginstitutioner. Hvis lærerne
ikke fremmer en sund livsstil og de andre børn spiser slik hele dagen, kan
ens barn nemt føle sig frarøvet livets glæder og/eller have sociale
problemer.
Uden sundhedsfremmende lovgivning vil selv en forhøjet sundhedsbevidsthed
blandt nogle forældre ikke for alvor slå igennem i den virkelige verden.

Læs om socialdemokraternes beslutningsforslag, der skal modvirke den
stigende fedme hos børn og unge:
Forslag til folketingsbeslutning B 50


LÆGEFEJL

Selv om 6.500 fejl på sygehuse blev afsløret sidste år, udsættes patienter
for 15 gange så mange. Fejl, der aldrig bliver indrømmet, skriver avisen
Urban.
Det reelle tal på fejl begået af læger og sygeplejersker er mindst 90.000
eller 250 fejl i gennemsnit om dagen, siger projektleder Thomas Schiøler
fra Sundhedsstyrelsen.

Læs mere på: http://www.dr.dk/nyheder/indland/article.jhtml?articleID=227136

Læs mere om lægefejl og farmaceutisk industri:
Confessions of a medical heretic / Robert S. Mendelsohn
Link til bibliotek.dk

Medicinens mafia / Lanctôt, Guylaine
Link til bibliotek.dk


LINKS OM NATURLIG SUNDHED

Hvordan kan råkost hjælpe med at forbedre dit helbred?
Læs en gratis e-book:
http://abcinternetmarketing.com/dtgw/ebook/free/rawfoods/DTGW.pdf

Læs om Naturlig sundhed
http://www.rawquest.dk/livsstil/nh.htm

http://nomedica.dk/index.htm

Dr. Trall - THE TRUE HEALING ART: Or, HYGIENIC vs. DRUG MEDICATION

Bakterie eller livsstil?
http://www.whale.to/p/bechamp.html

http://www.sumeria.net/dream.html#contents


Er vacciner noget man skal give til sine børn?
http://rawquest.dk/livsstil/vacciner.htm


LINKS OM AIDS

Er AIDS-medicin værre end selve sygdomen?
Læs en artikel fra The New York Press
http://www.nypress.com/17/52/news&columns/celiafarber.cfm

Læs mere om AIDS og farmaceutisk industri
Dr. Rath - Complaint Against Genocide and Other Crimes against Humanity
Committed in Connection with the Pharmaceutical 'Business With Disease' and
the Recent War Against Iraq
http://www.laleva.cc/The_Hague/hague_complaint.pdf

Hvad er AIDS? Hvem tjener på det?
http://www.virusmyth.net/aids/


ARRANGEMENTER:

Lørdag d. 22. januar
Rå vegansk middag i Kærnehuset, Odense

Medbring en rå ret og deltag i en sjov aften sammen med andre
råkostglade mennesker. Middagen starter kl. 17, men du kan komme fra
kl. 15. Der er et køkken, hvor der kan tilberedes mad. Der er blender
og almindeligt køkkengrej, men diverse andre råkostmaskiner skal
medbringes.

Der er plads til ca. 30.
Tilmelding: Lars Jørgensen, tlf: 38794832 eller email:
larsjoergensen@webspeed.dk
Tilmeldingsfrist: d.18. januar

Sted:
Kærnehuset, Vegetarisk Klub
Nedergade 6, 1. sal
5000 Odense C.


Lørdag d. 26. februar 2005
Den første officielle durian fest i Danmarks historien

kl.16.00- ???
Peter Bangsvej 120, 3. tv
2000 Frederiksberg
Pris: 100 kr

Hvad er en durian? Durian er en frugt og den smager godt:-) Det er der i
hvertfald nogen der synes. Enten elsker man durian, eller også hader man
den. Hvad er nu al den fuzz om. Det kan da ikke være så svært, hvis det
bare er en frugt. Men, men, men, durian er ikke bare en frugt lige som
æbler og bananer.

Durian er kongen af alle frugter. Den bliver importeret fra Thailand, hvor
den vokser på træer der kan blive 150 meter høje. Det er en stor grøn/brun
rund "basketball" med pigge på og vejer ca 3 kg. Inden i er der det mest
vidunderlige frugtkød, som er lysegult og blødt og klistret. Den er meget
sød, indeholder meget fedt og en del protein. Nogen synes de blever helt
høje af at spise den. Andre synes bare den lugter.

Smagen er svær at beskrive, men jeg prøver alligevel: En blanding af
kagecreme, banan, jordbær, ost og løg. Lugten minder lidt om lugten fra en
skraldespand, kattepis eller rådne fisk. Bliv nu ikke bange, enhver
tilhænger af god mad (gourmé) bør prøve at smage durian.

Læs mere om durian her: http://www.durianpalace.com/ , hvor du også kan se
en masse smukke billeder af denne magiske frugt.

Kom og smag durian. Til dette arrangement køber vi en masse frosne durian,
så man kan spise durian adlibitum. Grunden til de er frosne er, at det ikke
er sæson for frisk durian endnu, men frossen durian smager næsten lige så
godt ( og ½ pris). Durian kan sagtens tåle at blive frosset ned uden smag
og tekstur bliver ødelagt.
Durian er en rigtig gourme frugt og er også lidt dyr.
Du skal blot betale 100 kr, så kan du spise så meget du har lyst til:-)
Tilmelding: Lars Jørgensen tlf: 38794832 eller email:
larsjoergensen@webspeed.dk
Tilmeldingsfrist: mandag d. 21. 2. 2005

-Alt kan ske til en durian fest:-)

-Læs mere om durian på http://www.rawquest.dk/raakost/durian.htm


OPSKRIFTER:

Marinerede "sild"

6 courgetter (squash)
100 g soltørrede tomater
ca 10 noritangplader

marinade:
saft af ca 6 citroner
saft af ca 4 appelsiner
tørret merian
karry eller garam masala
tamari shoyu

sovs:
200 g cashewnødder
saft af 2 appelsiner
samme mængde saft fra marinaden
(mere karry, hvis man laver karrysild)

Evt. rødløg


Courgetter (squash) skæres så de størrelsesmæssigt ligner sildestykker.
De lægges i en stor skål og dækkes med marinaden. Hvis marinaden ikke
dækker, så brug mere citron- eller appelsinsaft. De sættes i køleskabet og
marineres i 24 timer.

Soltørrede tomater lægges i blød i et par timer. (Ca 100g til 4 squash).
Bagefter skæres de i 2-3 stykker (afhængigt af størrelsen).

Courgetterne tages ud af marinaden, som gemmes.

En plade noritang lægges på et bræt og man lægger courgettestykker indeni
(ca. 4 stykker per plade). Derefter lægger man soltørrede tomater ovenpå
courgetterne og ruller det hele tæt sammen. Kanten af noripladen fugtes med
lidt vand og rullen lægges med lukningen nedad. Efter ca 1/2 time skæres
rullen i 4 stykker.

Sovsen laver man i blenderen. Bagefter kan man tilsætte finthakket rødløg.

Når det hele er klart, lægges et lag "sild" på et fad og halvdelen af sovsen
hældes over dem. Så kommer næste række "sild" og igen cashew-sovs. Pyntes
med ringe af rødløg.

Efter 10-20 minutter er noritangen opblødt. Konsistensen og smagen vil minde
om marinerede sild (Altså kun hvis man har spist sådan noget før ;o)


Bananasplit med sharon syltetøj

Ingredienser: Bananer, sharonfrugt

Skær bananer på langs og anret dem på tallerken.
Lav syltetøj af rigtige modne sharonfrugter (de skal være helt bløde). Skær
frugterne i midten og brug en ske til at fjerne frugtkødet fra skrællen. Læg
frugtkødet i en skål og mos det med en gaffel til den ønskede
syltetøjskonsistens.
Bagefter skal man bare "smøre" syltetøjet på bananer og nyde det hele i et
godt selskab.

Vidste du, at sharonfrugt indeholder flere kalorier end bananer?
At sharonfrugt er en fremavlet sort af den oprindelige kakifrugt?
At navnet sharon kommer fra en flod i Israel, hvor de dyrkes?
At proteinkvaliteten (kaldet amino acid score) i sharon er noget af det
bedste man kan finde i frugtriget?


Kærlighed og visdom til alle

www.rawquest.dk
forum om rå mad: www.rawquest.dk/forum

Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så skriv en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"

Send mail til rawquest.dk

NYHEDSBREV